27 Aralık 2015 Pazar

C programlama dili örnekler - Bölüm 10









28 On adet sayıyı kullanıcıdan aldıktan sonra ekrana yazan programı yazınız (dizi kullanılacaktır).
29. 10 adet sayıyı kullanıcının girdiği sıranın tersine ekrana yazan programı yazınız.

C programlama dili örnekler - Bölüm 9





26 Belirtilen sayının faktöriyelini recursive (öz yineli) fonksiyon ile hesaplayan programı yazınız.
27 Fibonecci dizisini hesaplayan programı yazınız. (1,1,2,3,5,8,13,21,44,...)

C programlama dili örnekler - Bölüm 8





24 Kullanıcının girdiği sayının faktöriyelini hesaplayan programı yazınız.
25 Gelen parametreye göre gelen sayının faktöriyelini hesaplayan fonksiyonu yazınız.

C programlama dili örnekler - Bölüm 7



21 Kullanıcıdan 2 reel sayı alıp bu sayıların toplamını bulan programı yazınız.
22 Kullanıcıdan 3 adet sayı alıp sayıların ortalamasını bulan programını yazınız.
23 Kullanıcının girdiği sayının tek mi çift mi olduğunu bulan programı yazınız.

C programlama dili örnekler - Bölüm 6



  


20 Bundan önceki on soruyu 100'de geriye olacak şekilde yeniden yapınız.

26 Aralık 2015 Cumartesi

C programlama dili örnekler - Bölüm 5

 



16. 1'den 100'e kadar tek sayıları alt alta yazdırın.
17. 1'den 100'e kadar çift sayıları alt alta yazdırın.
18 1'den 100'e kadar 3'ün katı olan sayıları alt alta yazdırın.
19 1'den 100'e kadar 2'ye ve 3'e tam bölünen sayıları alt alta yazdırın.




15 Aralık 2015 Salı

Intel SpeedStep (= AMD PowerNow) nedir?

SpeedStep, bazı Intel işlemcilerinde var olan, yazılım ile dinamik olarak işlemci saat frekansının değiştirilmesine izin veren bir dizi dinamik frekans ölçekleme tekniklerinin ticari adıdır. Bu sayede gerçekleştirilen işleme bağlı olarak işlemci, başarım ihtiyacını karşılarken aynı zamanda güç düketimini ve ısı üretimini azaltır
PowerNow! dizüstü bilgisayarlarda kullanılan AMD işlemcilerin hız denetim ve güç tüketimi azaltma teknolojisidir. Batarya gücünü korumak, işlemci sıcaklığını ve pervane gürültüsünü azaltmak için, düşük yük veya bilgisayarın kullanılmadığı anlarda, işlemci saat hızı ve çekirdek gerilimi otomatik olarak düşürülür. Sıcaklık ile üstel olarak değişen elektromigrasyonu azalttığı için işlemcinin yaşam süresi de artırılmış olur
Aslında iki teknolojide özünde aynı olmasına rağmen ,Intel’in ticari adı SpeedStep, AMD’nin ticari adı ise PowerNow! Teknolojisidir.

Virtualization Technology nedir?

Sanallaştırma(Virtualization) Nedir?

Sanallaştırma bir fiziksel kaynağı birden fazla mantıksal işleme bölerek fiziksel kaynağı daha verimli hale getirmektir.

Sanallaştırma ilk IBM tarafından ocak 1967 de bulunmuştur. IBM Mainframe sistemleri olarak geçer. Ana bilgisayar belirli bir yazılım ile bölününerek birden fazla kullanıcıya aynı anda hizmet sağlar.

Intel Turbo Boost Teknolojisi Nedir?

Intel Turbo Boost Teknolojisi, işlemci içinde, akım, voltaj, ısı (TDP) gibi çeşitli parametreleri sürekli kontrol ederek ve emniyetli değer eşiklerini aşmamak kaydı ile, çekirdek frekanslarının standart değerlerin üstüne çıkartılmasını sağlar. Bu şekilde uygulamalar gerektirdikçe işlemci frekansı, emniyetli sınırlar içinde, standart saat hızı ve mümkün olan en fazla Intel Turbo Boost hızı arasında dinamik olarak ayarlanabilir. Intel bunu "akıllı performans" olarak adlandırmakta.

Intel® Hyper-Threading Technology nedir?

Intel® Hyper-Threading Teknolojisi (Intel® HT Teknolojisi)1, işlemci kaynaklarını daha etkin kullanarak her bir çekirdekte birden çok iş parçacığının yürütülmesini sağlar. Ayrıca bir performans özelliği olarak işlemci verimliliğini arttırır ve iş parçacıklı yazılımların genel performansını iyileştirir.
Intel HT Teknolojisi, Intel® Core™ işlemci ailesinde, Intel® Core™ M işlemci ailesinde ve Intel® Xeon® işlemci ailesinde bulunur.

TDP (thermal design power) nedir

TDP yani ısıl tasarım gücü, işlemci veya grafik biriminin çalışması sonucunda birim zamandaki ısı yayma kapasitesidir. Yani bir işlemci tam yük altında saniyede ürettiği ısı enerjisinin Watt değerinden cinsini ifade eder. Daha da basite indirgersek TDP işlemcinin yük altındayken yarattığı enerjiyi ifade eder

Instruction Set Extensions

İşlemcilerin performanslarında belirleyici rol oyanayarak yüksek performansa ihtiyaç duyan uygulamalarda yazılım geliştiricilerin kodları sadeleştirmesini ve daha yüksek verimlilik elde etmesini sağlar.

Lithography

Kelime anlamı ışıkla yazmadır. Parlayan bir ışığın maskeden geçirilip tabaka üzerinde desenin oluşturulmasıdır. Litografi işlemi maske kullanmadan dagerçekleştirilebilir.

Data Width

Ana kart üzerindeki bileşenlerin birbirleriyle etkileşimde bulunmasını sağlarlar. Veri
yolları geliştirilme sırası ile ISA (Industry Standard Architecture), PCI (Peripheral
Componet Interconnect) , AGP (Advanced Graphics Port) ve PCIe (Peripheral Componet Interconnect Express)’dir. Bu veri yolları, aynı zamanda bu yolları ile uyumlu çalışan ek donanım kartlarına slotlar ile bağlanabilir. Böylece veri yolunu kullanarak ek donanım birimi ile iletişim sağlanır.
Veri yolları ile sadece veriler taşınmaz. Bu yollar aynı zamanda kontrol sinyallerini ve
adres bilgilerini de taşır.Kontrol sinyalleri ile donanım birimlerinin çalışmaları
düzenlenirken adres bilgileri ile donanım biriminin kullandığı verilere ulaşım yolu
tanımlanmış olur.

MİKROİŞLEMCİ (Microprocessor) NEDİR?

Merkezi İşlem Birimi,(CPUCentral Processing Unit) olarakadlandırılır. Bilgisayar programınınyapmak istediğiişlemleriyürütür.(yerine getirir) CPU
belleğindebulunan komutlarısıra ileişler.Bu işlemler, komutunbellekten
alınması(Fetch),işlemkodunun çözülmesi (Decode) ve işlemin
yerine getirilmesi, uygulama(Execute)veişlemi tamamlama (Comlete Process)
gibi aşamaları.
gerektirir. Bazı komutlarda işlem sonucunun W ya da file register’ine yazma süreci olarak düşünülmüştür,bazı komutlarda iseişlem tamamlama süreciyoktur

Clock speed (Hız Aşırtma)

Hız aşırtma, bir bilgisayar donanımının üretici firmanın belirlediği fabrika çıkış değerlerinden daha yüksek hızlarda çalışmasına zorlanması ve o hızlarda stabil şekilde çalışması işlemine verilen isimdir.

CISC ve RISC Mimarisi Nedir?

Komut Kümesi:Programcının makinayıprogramlarken kullanabileceği ilkel emirleri veya makina komutlarının tamamının oluşturduğu kümeyi belirtir. Komut setinin karmaşıklığıaşağıdaki faktörlere bağlıdır:
•Komut ve veri formatlarına
•Adresleme modlarına
•Genel amaçlıkaydedicilere
•Op-code tanımlamalarına
•Kullanılan akışkontrol mekanizmalarıa bağlıdır.

Mimari Modeller
İşlemci tasarımları2 farklımimaride şekillenir:


i)CISC (Complex Instruction Set Computer)
-Intel, AMD vb...

ii)RISC (Reduced Instruction Set Computer)
-Power PC, Sun Sparc vb.

CISC Mimarisi
•70’li yıllarda geliştirilen bu mimari, programlanmasıkolay ve etkin bellek kullanımısağlayan tasarım felsefesinin ürünüdür.
•CPU karmaşık hale gelmekte fakat bu CPU üzerinde koşacak programlarıdaha basitleştirmektedir.
En önemli özelliğideğişken uzunlukta ve karmaşık yapıda olan komutlarıbarındırmasıdır. Böylece bellek tasarrufu sağlanır. 


Mikrokod
İşlemcinin, komut kodlarının her birine karşılık gelen mikrokod komut gruplarınıiçeren ROM belleği vardır. Bir makine kodu işlemciye eriştiğinde, işlemci kodun daha basit komutlara ayrılmışparçalarınıyürütür.

Bu yapıda, komut kümesi aynıkaldığıiçin programlar, farklısistemler üzerinde yeniden derlemeye gerek kalmaksızın çalıştırılabilirler. Geliştirilen yeni komutlar eskilerinin üzerine eklenerek geriye doğru olan uyumluluk sağlanır.

•Mikroprogramların yürütülmesi kolaydır.
•Geriye doğru uyumludur.
•Mikrokod ROM’A eklenen her bir komut ile CPU daha yetenekli olmaya başlamakta ve verilen bir görevi yürütmek için daha az zaman harcamaktadır.
•Bu tip mimaride yapılan derleyiciler karmaşık olmak zorunda değildir.

CISC Mimarisinin Dezavantajları

•CPU yapısıher kuşak işlemci ile beraber daha karmaşıklaşmıştır. •Özel olarak tasarlamışolan komutlar yeteri kadar sık kullanılmamaktadır. Tipik bir programda mevcut komutların yaklaşık olarak %20’si kullanılmaktadır. •Farklıkomutlar farklısayıda saat çevrimine gerek duyacaklarından performans düşmesi gözlenir.

RISC Mimarisi
•CISC mimarisi ile sistem daha karmaşık hale gelmekte ve basitleştirmek için yeni bir yaklaşım olarak RISC mimarisi doğmuştur.
RISC mimarisi üçtemel prensibe dayanmaktadır :
•Bütün komutlar tek bir çevrimde çalıştırılmalıdır.
•Belleğe sadece “Load”ve “Store”komutlarıyla erişilmelidir.
•Bütün icra birimleri mikrokod kullanmadan donanımdan çalıştırılmalıdır.

RISC Mimarisi Özellikleri
•Küçültülen komut kümesi ve azaltılan adresleme modlarına sahiptir.
•Bütün icra birimleri mikrokod kullanılmadan donanımsal olarak çalışmaktadır.
•Yüksek seviyeli dilleri destekleme
•Çok sayıda kaydediciye sahip olması

RISC Mimarisinin Avantajları
•Hız: Azaltılmışkomut kümesi sayesinde daha hızlıçalışırlar.
•Basit donanım: RISC işlemcilerin komut kümeleri basitleştirildiklerinden çok az yonga kullanırlar.
•Kısa tasarım zamanı: CISC işlemcilere göre daha çabuk tasarlanabilirler.


Logic Gate Nedir?

Girişindeki işaretleri, 0 ya da 1 ile gösterilen çıkış değerlerine çeviren elektronik devredir. Mantık geçitleri Boole mantığı kullanan bilgisayar donanımında kullanılır. Mantık devresinin kapalı ya da açık olması ikili değerlerinden birine karşılık düşer. Tipik mantık geçitleri, VE, VEYA, DEĞİL, DIŞARLAYICI VEYA, OLUMSUZ VE, OLUMSUZ VEYA’dır.




Transistör

Transistörler bir gerilim yada akım kaynağı ile başka bir akım yada gerilim kaynağını kontrol etmeye yarayan eleltornik devre elamanıdırlar. En çok kullanılan türleri BJT ve FET’lerdir. BJT’ler akım ile çalışırken FET'ler gerilimin oluşturduğu elektrik alanla çalışırlar. FET'ler günümüzde daha çok tümleşik sayısal devrelerde kullanılmaktadır. Transistörler üç bağlantıya sahiptirler. Bunlar bir BJT transitörde Base, Emitter ve Collector iken FET'lerde ise Gate, Drain ve Source dur.

CPU nedir ?

CPU (Central Processing Unit-Merkezi İşlem Birimi); bilgisayarın çalışmasını düzenleyen ve programlardaki tüm komutları tek tek işleyen birimdir. Bu birim bir ya da iki entegre devre içerisinde gerçekleştirilmesi ile mikroişlemci adını alır. CPU; Bilgisayarın program komutlarını bellekten aldıktan sonra kodlarını çözen, karşılığı olan işlemleri yerine getiren ve sonuçları gerekli yerlere gönderen merkez birimidir.


MİKROİŞLEMCİLERİN ÇALIŞMA MANTIĞI
Bir mikroişlemcinin nasıl çalıştığını anlamak için, onun iç yapısına bakmak ve onu oluşturmak için kullanılan mantığı öğrenmek faydalı olacaktır. Bu süreçte mikroişlemcilerin anadilini ve mühendislerin bir mikro işlemcinin hızını arttırmaya yönelik yaptığı birçok şeyi öğrenebiliriz.
Bir mikroişlemci makinadan gelen talimatları uygulayarak işlemciye ne yapması gerektiğini söyler. Gelen direktiflere göre mikroişlemci 3 temel işlem yapar:
• Aritmetik Mantık Ünitesini kullanır (ALU). Bir mikroişlemci toplama,çıkarma,çarpma,bölme gibi matematiksel işlemleri gerçekleştirebilir. Gelişmiş biri işlemci oldukça karmaşık matematiksel işlemleri geniş rakam kapasitesiyle gerçekleştirebilir.
• Bir mikroişlemci bir bellekten diğerine veri nakledebilir.
• Bir mikroişlemci karalar verebilir, bu kararlara dayanarak yeni komut biçimine geçebilir.
Mikroişlemcinin yaptıkları çok sofistike şeyler olabilir, fakat hepsi bu 3 işlem içinde yapılır.

Mikro İşlemci Hangi Bileşenlerden Oluşur:
• Adres Veri Yolu; 8,16 ya da 32 bit genişliğinde, hafızaya adres gönderebilir.
• Veri Taşıyıcı; 8,16 ya da 32 bit genişliğinde olabilir, belleğe veri gönderebilir ya da bellekten veri alabilir.
• Bir Okuma ve Bir Yazma Hattı; bu hat belleğe adres konumunu almak mı ya da vermek mi istediğini söyler.
• Bir Saat Hattı; işlemciye saat sinyalini verir.
• Sıfırlama Hattı; program sayacını sıfırlar ve yeniden başlatır.






İşlemci Markaları
1.INTEL
Intel, ABD merkezli, dünyanın en büyük işlemci üretecisi ve en bilinen işlemci markasıdır. Şirket, 1968 yılında Gordon E.Moore tarafından kurulmuştur.İlk olarak 1971 yılında intel 4004 işlemcisiyile piyasaya çıkmıştır.
  • Intel Core i7 Processor
  • Intel Core i5 Processor
  • Intel Core i3 Processor
  • Intel Core 2 Duo Processors for Embedded Computing
  • Quad-Core Intel Xeon Processor 5300 Series
  • Dual-Core Intel Xeon Processor 5100 Series
  • Dual-Core Intel Xeon Processors LV and ULV
  • Intel Core Duo Processors
  • Intel Xeon Processors
  • Intel Pentium Dual-Core Processor
  • Intel Celeron Processor 440
  • Intel Pentium M Processors
  • Intel Pentium 4 Processors
  • Intel Pentium III Processors
  • Intel Celeron M Processors
  • Intel Celeron Processors
  • Intel Pentium Processors with MMX Technology
  • 2.AMD
  •  
  • Advanced Micro Devices şirketi, kısaca AMD, merkezi Austin, Teksas, ABD olan mikroçip üreten bir şirkettir. Genel olarak kişisel bilgisayarlar için ürettiği işlemcileri ile bilinir. Ayrıca 2006 yazında ATI'yi satın alması ile grafik (çizge) işlemcileri üretme kapasitesine de ulaşmıştır.
  • Masaüstü Bilgisayar için CPU
    • Am386
    • Am486
    • Am5x86
    • AMD K5-Serisi: 5k86, K5
    • AMD K6-Serisi: K6, K6-2(+), K6-III(+)
    • AMD Duron Serisi: Spitfire, Morgan, Applebred
    • AMD Athlon Serisi: Pluto/Orion, Thunderbird
    • AMD Athlon XP Serisi: Palomino, Thoroughbred A/B, Barton, Thorton
    • AMD Sempron Serisi: Thoroughbred B, Barton, Paris, Oakville, Palermo, Manila
    • AMD Athlon 64 Serisi: Clawhammer, NewCastle, Winchester, Venice, San Diego, Orleans, Lima
    • AMD Athlon 64 FX Serisi: Sledgehammer, San Diego, Toledo, Windsor FX
    • AMD Athlon 64 X2 Serisi: Manchester, Toledo, Windsor, Brisbane
    • AMD Athlon X2 Serisi: Brisbane
    • AMD Athlon II X2 Serisi:
    • AMD Phenom FX Serisi:
    • AMD Phenom X2 Serisi:
    • AMD Phenom X3 Serisi:
    • AMD Phenom X4 Serisi:
    • AMD Phenom II X4 Serisi:
    • AMD Phenom II X6 Serisi:
  • Laptop / Notebook için CPU
    • AMD Mobile K6-2/III Serisi: K6-2+, K6-2-P, K6-III+, K6-III-P
    • AMD Mobile Duron Serisi
    • AMD Mobile Athlon 4: Palomino
    • AMD Athlon XP-M Serisi: Palomino, Thoroughbred A/B, Barton, Dublin
    • AMD Mobile Sempron Serisi: Thoroughbred A/B, Georgetown, Albany, Dublin, Sonora, Roma, Richmond, Keene
    • AMD Mobile Athlon 64 Serisi: Clawhammer, Newark, Oakville
    • AMD Turion 64 Mobile Technology: Lancaster
    • AMD Turion 64 X2 Mobile Technology Serisi: Taylor, Trinidad, Hawk
    Server için CPU
    • AMD Athlon MP Serisi: Palomino, Thoroughbred A/B, Barton
    • AMD Opteron Serisi:
      • Opteron 1xx: Sledgehammer, Venus, Denmark
      • Opteron 2xx: Sledgehammer, Troy, Italy
      • Opteron 8xx: Sledgehammer, Athens, Egypt
      • Opteron 1xxx: Santa Ana
      • Opteron 2xxx: Santa Rosa
      • Opteron 8xxx: Santa Rosa